7200 Dombóvár-Gunaras, Tó utca 3.Telefon: +36 74 463 337 · +36 30 348 4218

Dombóvár és környéke

A 2007-ben végzett régészeti feltárás óta tudjuk azt, hogy vidékünk 25000 éve lakott. A csiszolatlan kőkorszaktól a bronzkorszakon, a keltákon, a rómaiakon, a honfoglalás kori magyarokon, a török uralmon keresztül napjainkig vezet Dombóvár története. A városi rangját 1970-ben elnyerő település a dél-dunántúli régiót alkotó három megye – Somogy, Tolna és Baranya – határán fekszik. A Pécsről és a Budapestről napközben két óránként közlekedő Intercity-vonatokkal gyorsan megközelíthető. A jelenleg közel 20000 lakosú kisváros közúton a 61-es és a 611-es számú utakon érhető el, a Balatontól egy órányi, Budapesttől két órányi autózást, motorozást követően. Aki kelet (Hőgyész) felől érkezik hozzánk, az először városunk büszkeségével, a gunarasfürdői üdülőteleppel találkozik. Aki nyugatról (Kaposvár irányából) jön, az a település modern részével ismerkedhet meg. Aki délről (Pécs felől) közelít, az elé Dombóvár régi része tárul.

A településen számos ásatás alkalmával feltárt gazdag leletanyag megtekinthető a Szabadság utcai Helytörténeti Múzeumban. Annak egyre gazdagodó anyagából sok ismeretet szerezhetünk Dombóvár múltjáról. Ugyanitt különféle témájú időszakos tárlatok is látogathatók. A Helytörténeti Múzeumtól indulva rögtön szembetaláljuk magunkat az 1956-os emlékművel. A szobor Baráz Tamás szobrászművész „A forradalom szele” című alkotása.

A Jókai utcán sétálva Ambrus Sándor szobrászművész Assisi Szent Ferencet ábrázoló alkotását tekinthetjük meg. Az Illyés Gyula Gimnázium bejáratánál mellszobor és az oktatási intézmény épületének falán márványtábla őrzi a névadó író-költő emlékét, aki 1913-ban az akkor induló gimnáziumban kezdte középiskolai tanulmányait. A gimnázium épületében két restaurált secco tekinthető meg. Az iskola falán emléktábla, a Városháza előtt pedig portrészobor emlékezik Kodály Zoltánra, aki a II. világháború után több hétig volt dr. Péczely László gimnáziumi tanár vendége telpülésünkön, felesége dombóvári születésű.

A Helytörténeti Múzeumtól a Szabadság utcán sétálva Varga Gábor helyi keramikusművésznek a tizenhárom aradi vértanút és Batthyány Lajos mártír miniszterelnököt ábrázoló szoborcsoportját láthatjuk, melyet 2006-ban avattak fel.

Továbbhaladva a felújított Arany János téren a késő barokk római katolikus templom előtt találjuk magunkat. Az utca túloldalán a volt zárda, ma az Apáczai Csere János Szakközépiskola épülete áll.

A Dózsa György utcán elindulva és a Katona József utcán továbbgyalogolva eljutunk a város legnagyobb parkjába, a Szigeterdőbe. Ennek központi sétányán Horvay János Kossuth-szoborcsoportját – az első független magyar kormány minisztereinek alakjait – járhatjuk körbe. Az említett szoborcsoport Dombóvárra kerülésének története regényes. A szobrok eredetileg az Országház előtti térre készültek, a Kossuth-téren 1927-ben avatták fel a monumentális alkotást. Később az akkori rendszer politikusai az emlékművet nem találták túl lelkesítőnek, a rendszer szelleméhez illőnek, ezért a kompozíciót 1952-ben feldarabolták és elbontották. Néhány éves hányattatás után került az alkotás Dombóvárra, ahol a Szigeterdőben 1972-ben ismét felállították új elrendezéssel. A miniszterek kettes és hármas csoportokba kerültek, Kossuth Lajos alakja egyedül áll, ugyanúgy mint az 1848/1949-es szabadságharc történetét összefoglaló relief. A szoborcsoport részletes történetét a Szigeterdőben feltárt és helyreállított kora középkori lakótoronyban tekinthetik meg a látogatók.

A Kapos-folyó hídján áthaladva találjuk a ma „Gólyavárként” emlegetett középkori vármaradványt, amely a Dombai (Dombó) család székhelye, majd a törökök 1543. évi hadjáratáig Werbőczi Imre tulajdona volt. Az ő idejében a várban vendégeskedett Tinódi Lantos Sebestyén is. Az emlékére emelt szobrot a város központjában található Művelődési Ház előtt láthatjuk. A várban majd 150 évig török őrség állomásozott, melynek a kiűzése után az építményt felrobbantották és lerombolták.

A vasútállomás épülete előtt áll a magyar gőzmozdony-gyártás talán legismertebb sorozatának – a később európai hírnévre szert tett 424-es gőzmozdonynak – az egyik kiállított példánya, mely 1943-ban készült. Településünk nagymértékű fejlődését elsősorban a vasútnak köszönhette, napjainkban is Dél-Dunántúl legjelentősebb vasúti csomópontjának számít.

A mozdonytól elbúcsúzva egy utcával északabbra találjuk városunk egyetlen összefüggő zöldövezetének – a Konda-patak völgyének – növény- és állatvilágát bemutató kiállítást.

2008 elején alakította ki az önkormányzat az egykori kisvasút nyomvonalán azt az innen induló tanösvényt, ami a botsport (nordic walking) szerelmeseinek kedvelt túraútvonala.

Annak másik végén a Tüskei-tóhoz érkezhetnek meg a gyaloglók. Az állóvíz fő halai a ponty, az amur és a keszeg, de sok horgász a kapitális harcsák miatt keresi fel vizünket. Csónakkölcsönzésre is lehetőség van, így gyönyörködhetünk a vadregényes tájban, melynek jelentős része a partról nem tárul elénk.

A Kertvárosban tekinthetjük meg az egyik leghíresebb magyar írónak – a „Vukkal”, a „Kelével”, a „Bogánccsal”, a „Tüskevárral”, a „Téli berekkel”, a „Ballagó idővel”, illetve számos más állattörténettel és ifjúsági regénnyel méltán népszerűvé vált Fekete Istvánnak – emléket állító magánmúzeumot, melyben a természetszeretetéről híres szerző számos relikviáját mutatja be Bodó Imre tulajdonos. A kertvárosi templom bejáratánál Varga Gábor keramikusművész 2005-ben felavatott „Szent István átadja az intelmeket Szent Imre hercegnek” című alkotását csodálhatjuk meg.

Az újdombóvári városrész Fő utcai védett vadgesztenye fasora májusi virágzásakor gyönyörködtet bennünket. Az említett utca mindkét végéről jól láthatjuk a körfogalom által körülölelt római katolikus templomot. Innen a helyi szólás: „Útban van, mint az újdombóvári templom.” A templommal szembeni parkban Varga Gábor keramikusművész Petőfi Sándor-portréja, a József Attila Általános Iskola udvarán a névadó költő Ambrus Sándor szobrászművész által készített portréja néz ránk.

Aki többször betér hozzánk, az a várost járva évről évre újabb szabadtéri műalkotásokkal találkozhat, felújított és új szökőkutak, játszóterek teszik élhetőbbé és színesebbé a lakókörnyezetet, teremtenek fürdővárosi hangulatot. Külön érdekesség Gunarasfürdőn Ambrus Sándor szobrászművésznek a gúnárt mintázó szökőkút-alkotása.

Igazi különlegesség is található a település centrumában, mégpedig egy világrekordot megörökítő kandeláber. Az albániai Dures mellett Dombóvár a másik olyan város a Földön, melynek közigazgatási határától számított 100 mérföldes távolságon belül hét ország érhető el. A Hunyadi tér északi végén található oszlopon elhelyezett irányjelző táblák mutatják azt, hogy onnan Románia 100, Szlovákia 88,15, Ausztria 84,65, Bosznia-Hercegovina 82,13, Szlovénia 71,54, Szerbia 44,87, Horvátország pedig 37,83 mérföld távolságra található.

A városban tett sétánk végén térjünk be a Dombó Pál utcában található Sarokház Cukrászdába, ahol megkóstolhatjuk a tulajdonos – Gábor Sándor cukrászmester – „Magyar Rapszódia” elnevezésű, számos hazai és külföldi megmérettetésen díjazott, kézműves bon-bonját.

Dombóvár környéke

A kistérséghez Dombóváron kívül 16 település – Alsóhetény, Attala, Csibrák, Csikóstőttős, Dalmand, Döbrököz, Gyulaj, Jágónak, Kapospula, Kaposszekcső, Kocsola, Kurd, Lápafő, Nak, Szakcs és Várong – tartozik. A felsorolt községekben nincsenek igazán kiemelkedő jelentőségű, önálló vonzerőt jelentő műemlékek, azonban sok kisebb nevezetességére joggal lehet büszke Dombóvár környéke.

Attalában található Nepomuki Szent János 1793-ban emelt barokk stílusú szobra. Csikóstőttősön tekinthetjük meg a környék egyetlen szabadtéri szoborparkját, melyben Ambrus Sándor erdélyi származású, fiatalon elhunyt szobrászművész alkotásai láthatók. A Faluházban helytörténeti gyűjtemény várja az idelátogatókat. A megyehatárszéli falu feletti dombon egy olyan kilátó készült fából, ahonnan az attól nyugatra található környékbeli települések szemlélhetők meg.

Döbrököz nevezetessége a Webőczy-vár, mely a XVI. században a „Tripartitum” alkotójának birtokában volt. Az egykori erődítményből csupán néhány falmaradvány maradt mára. A község másik nevezetessége az 1900 és 1902 között épített olasz stílusú római katolikus templom.

Gyulajon 1992 óta látogatható helytörténeti kiállítás, amit négy évvel később költöztettek végleges helyére, a Rákóczi u. 2. szám alá. Itt az érdeklődők megtekinthetik a helyi népviseletet, mezőgazdasági eszközöket és mezőgazdasági terményfeldolgozó eszközöket, valamint korabeli szobaberendezéseket.

Kapospulán Szent Péter és Szent Pál tiszteletére a XVIII. században barokk stílusú római katolikus templomot építettek, amit néhány esztendővel ezelőtt tataroztak.

Kaposszekcső barokk stílusú római katolikus templomát 1789-ben emelték a község központjában. Vele szemben található az evangélikus templom.

Kocsola barokk stílusú római katolikus temploma 1783-ban készült el Szent Anna tiszteletére. 1999 őszétől látogatható a község tájháza a korábban plébániahivatalként használt épületben. Három helyiségben helyezték el a helybeliek által összegyűjtött különféle használati eszközöket, bútorokat, hímzett ágyneműket, valamint az érdeklődők az itt lakó magyarok és német nemzetiségűek népviseletét is megcsodálhatják.

Kurd 1763-ban épített római katolikus templomában két szép műalkotás is látható. Az egyik az oltár, amit Fischer Johann Martin szobrász készített 1775-ben és 1776-ban. A másik Zichy Mihály festő „Szent Anna” című oltárképe, mely művészettörténeti értéket képvisel.

Lápafő közelében található az az emlékhely, ami az egyik híres helybeli betyárnak – Sóbri Jóskának – állít emléket.

Nak barokk stílusú római katolikus templomát 1758 óta használhatják a hívek.

Szakcs eredetileg gótikus stílusban épült római katolikus templomát 1729-ben építették újjá barokk stílusban. A falu Öreghegyén áll egy olyan zsuptetős présház, mely védettséget élvező népi emlék.

Várong római katolikus templomát 1752-től 1759-ig építették barokk stílusban. Itt találjuk még Takács Lajos szociológus szülőházát és a Hegyi Attila több évtizedes kitartó gyűjtőmunkáját dicsérő kaktusz- és szukkulensnövény-gyűjteményét.

Látnivalók Dombóvár 50 kilométeres körzetében

Javasoljuk, hogy mielőtt útra kel, hívja fel az alábbi telefonszámokat a napi nyitva tartás megtudakolása érdekében!

 • Várongi Kaktusz- és Szukkulensnövény-gyűjtemény
  Minden korosztály tagjának ajánljuk Közép-Európa legjelentősebb magángyűjteményének megtekintését!
  cím: Várong, Fő u. 59.
  telefon: 30/911-2179, 74/485-852
 • Patcai Katica Tanya – Aktív Pihenés Központ
  Gyermekes családoknak ajánljuk az állatsimogatókkal, a játszóházakkal ellátott, rengeteg élmény adó falusi környezetet bemutató kalandparkot!
  cím: Patca, külterület
  telefon: 30/411-6002
  weboldal: www.katicatanya.huwww.kalandpark.hu
 • Pécsi Mecsextrém Park
  Gyermekes családoknak és fiataloknak ajánljuk az egész napos izgalmas kikapcsolódást biztosító kalandparkot!
  cím: Pécs, Árpádtető
  telefon: 72/515-927, 72/244-440
  weboldal: www.mecsextrem.hu
 • Bikali Reneszánsz Élménybirtok
  Minden korosztály tagjának ajánljuk a középkori településeket és az azok életet bemutató élménybirtokot!
  cím: Bikal
  telefon: 72/459-546, 72/459-547
  weboldal: elmenybirtok.hu

Fürdők Dombóvár 50 kilométeres körzetében

Javasoljuk, hogy mielőtt útra kel, hívja fel az alábbi telefonszámokat a napi nyitva tartás megtudakolása érdekében!

 • Orfűi Aquapark
  cím: Orfű
  telefon: 30/466-8825
  weboldal: aquapark.hu
 • Tamási Termálfürdő
  cím: Tamási, Hársfa u. 3.
  telefon: 74/470-437
  weboldal: tamasifurdo.com
 • Kaposvári Virágfürdő
  cím: Kaposvár, Csík Ferenc sétány 1.
  telefon: 82/321-044
  weboldal: www.viragfurdo.hu
 • Sikondai Termálfürdő
  cím: Komló-Sikonda, Fürdő u. 5.
  telefon: 72/582-060
  weboldal: www.sikondafurdo.hu
 • Magyarhertelendi Termálfürdő
  cím: Magyarhertelend, Bokréta u. 1/a. telefon: 72/521-061
  weboldal: www.hertelenditermal.hu
 • Igali Termálfürdő
  cím: Igal, Rákóczi tér 30.
  telefon: 82/372-286
  weboldal: www.igal.hu/gyogyfurdo

További információk Dombóvárról és környékéről a www.dombovar.hu című honlapon olvashatók.